29 Ocak 2008 Salı

NELER YAPMALIYIZ????

NELER YAPMALIYIZ?

En iyi temizlik kirletmemektir

Ormanlar CO2 emisyonunu azaltmak için birinci derecede önemli alanlarımızdır. Bu nedenle ormanlık alanları genişletme çalışmalarına daha fazla önem vermeliyiz. Orman yangınlarına karşı tedbirli ve daha dikkatli olmalıyız.

Enerji kullanımına dikkat etmeli, enerji tasarrufuna önem vermeliyiz.

İklim değişikliği konusunda daha duyarlı davranarak konuyu gündemde tutmalı ve halkın bilinçlendirilmesi için daha fazla çaba sarf etmeliyiz.

Kömür, petrol ürünleri gibi CO2 emisyonunu artıran yakıtların tüketimini azaltmalı bunların yerine yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmalıdır.

Rüzgar, güneş, deniz, dalga, akıntı enerjisi, ,jeotermal enerji, fotovoltatik, yakıt pili, biyokütle enerjisi hidrojen gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmalı, bu tür enerji kaynakların kullanılmasını geliştirmeliyiz
Kişisel vasıta kullanımı yerine toplu taşımacılığın yaygınlaştırılması, elektrikli taşıma araçlarının geliştirilmesi ve kullanımının artırılması önemli ölçüde egzoz gazlarının azalmasını sağlayacaktır. Otomobilimizin hava ve yakıt filtrelerinin her zaman temiz olmasına dikkat etmeli ve her uzun yolculuklarda filtrelerinizi temizlemeliyiz.

Fabrika atıklarının, başta zehirli atıklar, tıbbî ilaçlar, kimyasal maddeler ve nükleer enerji kaynaklı atıklar gibi arıtılmadan doğrudan doğaya bırakılması engellenmelidir
kimyasal gübre tüketimi sonucu dışa salınan azot ve fosfor maddesinin zararlı etkisini en aza indirmek için çiftçilerimizi bilinçlendirmeliyiz.

Yangın tüpleri, temizlik malzemeleri, zararlı böceklere karşı kullanılan sprey ve kimyasal maddelerin kullanımında tutarlı ve amaca yönelik kullanma yapmalıyız.

Özellikle sanayi merkezleri ve büyük yerleşim alanları üzerinde daha çok hissedilen hava kirliliğinin azaltılması amacıyla birtakım önlemlerin alınması gerekir. Bunlardan bazılarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

> Sanayi ve iş merkezlerinin mümkün olduğu kadar yerleşim merkezleri dışına alınması

> Konutlarda yakıt yakma tekniklerinin geliştirilmesi ve özellikle sanayi alanlarındaki bacalara, hava filtrelerinin takılması ayrıca yakıt olarak doğal gaz kullanımının yaygınlaştırılması.

> Isı kaybını dikkate alarak; bina inşasında ısı yalıtım malzemeleri kullanıp,enerji israfını en aza indirmeye özen göstermeliyiz. Isı yalıtımını mevcut binalarda da yapabiliriz.

> Şehir merkezlerindeki yoğun trafiğin çevre yollara aktarılması

> Ağaçlandırma çalışmalarının artırılması, özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde yeşil alanların artırılması

> Şehir yerleşim planlarında meteorolojik faktörlerin özellikle rüzgâr durumunun göz önünde bulundurulması


Phılıps firmasından küresel aydınlanma önerileri;

Normal ampullerinizi enerji tasarruflu ampuller ile değiştirin.

Kullanmadığınız zamanlarda televizyon, müzik seti, bilgisayar gibi elektronik aletleri kapatın ve cep telefonu gibi cihazların şarj aletlerini fişten çekin.


Daha az sıcak su kullanın, kombi ve su ısıtıcınızı 2 derece aşağı ayarlayın, çaydanlığınıza gerektiği kadar su koyun.


Evinizin yalıtımını artırın, eşya ve perdelerinizi radyatörleri kapatmayacak şekilde yerleştirin.


Bulaşık makinenizi sadece tamamen dolu olduğu zaman çalıştırın. Buzdolabınızda oluşan buz tabakasını düzenli olarak çözün.


Bahçenize ve çevrenize ağaç dikin ya da dikilmesi için bağışta bulunun.

Çevrenizdekilere, küresel ısınma problemini önlemek için neler yapabileceklerini anlatarak bu konuda onları bilgilendirin

Hiç yorum yok: