30 Ocak 2008 Çarşamba

Küresel ısınma doğal hayatı şaşırttı

Bazı istisnalar dışında, Ottowa’dan Moskova’ya kadar kuzey yarım kürede kış başında ortalama hava sıcaklığı yükselmiş durumda. En sıcak sonbaharı geçiren Avusturya’daki kayak merkezleri, sezon açılışlarını ertelediler.

Sezonu başlatmayı gelecek haftaya erteleyen Arlberg kayak merkezindeki St. Anton’un turizm müdürü Martin Ebster, dağda kayak yapılabilmesi için yeterli miktarda kar olmadığını belirtiyor.

Alplerin 1100 metre yüksekliğinde yılan çiçeklerine ve bazı vadilerde baharda açan hor çiçeklerine rastlandığı kaydediliyor.

İsviçre’de de kayak sezonu açılışının başarılı olmadığı, yaz mevsiminin uzadığı, kış giysileri satışlarının düştüğü belirtiliyor.

Sibirya’dan Estonya’ya kadar, kış uykusuna yatması gereken ayılarsa sığınacakları yerler fazlasıyla ılık ve nemli olduğu için kış uykusuna çekilecek yer bulmada zorluk çekiyor.

Kış takvimini 1 Aralıkta başlatan Moskova, 1879 yılından bu yana en sıcak Aralık ayını 4,5 dereceyle yaşadı. Finlandiyalıların Noel Baba’nın evinin olduğuna inandığı Kuzey Kutup Dairesi yakınlarındaki Rovaniemi’de de kar epey gecikti. Norveç Meteoroloji Enstitüsü, ilk kez, Yeni Yıl öncesinde astım hastaları için polenlere karşı tedbirler alınacağını açıkladı.

Norveç’in Meteoroloji Merkez Enstitüsü’nden Karl Gabl, havanın artık daha ılık olduğunu, karın daha geç yağıp daha erken kalktığını söylüyor. Norveçli iklimbilimci Ketil Isaksen de son yıllardaki olağan dışı ısınmanın insan faaliyetleriyle ve küresel ısınmayla bağlantısı olduğuna inandıklarını anlatıyor.

Hiç yorum yok: